Connect with us

Bijuterii

Alexandritul – piatra ce isi schimba culoarea

Published

on

Alexandritul, piatra rara si extrem de frumoasa, este cea mai valoroasa varietate de crisoberil. Formula sa chimica este BeAl2O4. Valoarea ii este determinata de culoare (gradul de saturatie) si de claritate. Raritatea se datoreaza faptului ca el se formeaza doar cand aluminiul, beriliul si cromul (element foarte rar in natura) se combina intre ele.

Alexandritul - piatra ce isi schimba culoarea

Duritatea pe scara lui Mohs este de 8,5, friabil.

Este denumit astfel in cinstea tarului Alexandru al II-lea al Rusiei, pentru ca legenda spune ca a fost descoperit exact de ziua lui, in anul 1934, in Muntii Ural (Rusia). Legat de aceasta piatra circula inca o legenda, conform careia culoarea ei variaza de la verde inchis sau verde-smarald la lumina zilei, pana la rosu-zmeuriu la lumina artificiala. Acest fenomen a fost recunoscut si denumit, mai tarziu, “efect alexandrit”.

tarul Alexandru al II-lea al Rusiei

Alexandritul apara nativii din Gemeni si simbolizeaza viata si metamorfozele acesteia. Chakra careia se adreseaza este cea a inimii. Este puternic legata de sangele din organism, printre efectele ei tamaduitoare mentionam: reglarea formarii sangelui, mentinerea elasticitatii venelor si arterelor. Se descarca in apa calduta si se reincarca apoi la soare, pentru scurt timp.

Piatra se regaseste in roci metamorfice, pegmatite, aluviuni. Cel mai important si, pentru multi ani, singurul depozit de alexandrit cunoscut in lume este in bazinul raului Takovaia (Muntii Ural). Pietre brute de buna calitate au fost gasite, mai tarziu, in aluviunile din Minas Gerais, Bahía, Brazilia si in regiunea Latpandura din Sri Lanka. A fost descoperit si in regiunile Tsarasatro si Ambatosoratra din Madagascar si, alaturi de smarald, in aluviunile Somabule din Zimbabwe.

Alexandritul apara nativii din Gemeni

Cel mai adesea se prelucreaza in forma fatetata sau de cabochon.

Cel mai mare alexandrit rusesc fatetat din lume se afla la Muzeul Smithsonian Institution (Washington D.C.) si are 66 de carate.

Mineralele care seamana cu alexandritul sunt: andaluzitul, granatul cu efect alexandrit.

Nu se cunosc tratamente aplicate acestei pietre. Se poate imita cu rubin sintetic, dublete, alexandrit sintetic, corindon natural sau sintetic, spinel cu efect alexandrit.

Alexandritul isi poate pierde culoarea in timpul incalzirii. La curatare nu exista probleme, daca piatra nu contine incluziuni. Nu necesita ingrijiri speciale. Fiind o piatra dura, se poate purta zilnic cu incredere.

Sursa: Rudolf Dud’a, Lubos Rejl – Pietre pretioase. Mica enciclopedie

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2017 Lumea Femeilor